13 жовтня 2025 року студенти факультету агротехнологій та охорони довкілля ЛНУВМБ ім. С.З. Ґжицького, які є учасниками програми АгроСкаут, фінансованої USAID, мали нагоду вчергове відвідати садівниче господарство нашого доброго партнера ТзОВ «Грін Гарден», яке представляв головний агроном Олексій Юрчишин.
Під час практичного заняття, що проходило в умовах промислових насаджень плодових культур (персика, яблуні та сливи), учасники проєкту отримали можливість проаналізувати ефективність технології вирощування, оцінити стан дерев та якість врожаю, ознайомилися з організацією збору та післязбиральною доробкою: сучасними технологіями зберігання та сортування яблук.
Програма візиту була насиченою та надзвичайно пізнавальною. Майбутні агрономи провели моніторинг насаджень персика та яблуні на предмет оцінки фітосанітарного стану – зауважень не було, насадження перебували в доброму стані. У яблуневому саду провели визначення урожайності сортів Лігол та Ред Кеп, освоїли теорію та практику швидкого зривання плодів, оцінили систему утримання ґрунту, провели експрес-аналізи ґрунту, дослідили його кислотність (pH) та вологість.

Продовжили візит ознайомленням з холодильником господарства: оглянули холодильні камери, познайомилися з технологією та особливостями завантаження камер, параметрами та умовами регульованого газового середовища, правилами техніки безпеки при роботі в холодильних камерах. Ознайомилися з особливостями застосування технології SmartFresh для зберігання яблук.
Доцент Богдан Гулько на практиці продемонстрував способи оцінки фаз стиглості плодів яблуні та основних параметрів, яких слід дотримуватися при закладанні яблук на довготривале зберігання: визначення щільності м’якуша за допомогою пенетрометра, інтенсивності розкладання крохмалю за допомогою йод-крохмального тесту та вмісту сухих розчинних речовин за допомогою рефрактометра. Дослідження проводили з п’ятьма сортами яблук: Гала, Ред Кеп, Лігол, Джонаголд та Амброзія.
Під час дискусії з Олексієм Юрчишиним було обговорено особливості продуктивності та якості плодів різних сортів, проаналізовано результативність агрозаходів, застосованих впродовж сезону 2025 року, а також надано відповіді на запитання учасників тренінгу.
Поїздка залишила позитивні враження. Студенти набули практичних навичок, занурилися в атмосферу та відчули ритм виробничих процесів, надихнулися прикладом успішного господарства, яке доводить, що навіть у роки з несприятливими погодними умовами, застосовуючи сучасні знання й технології, можна досягти високої ефективності виробництва плодів.