16 березня 2023 року науково-педагогічні працівники кафедри садівництва та овочівництва ім. професора І.П. Гулька, зокрема Богдан Гулько, Ольга Дидів, Іванна Рожко, Ігор Дидів (доценти, канд. с.-г. наук) та Віра Мороз і Світлана Стефанюк (в.о. доцента), на запрошення експерта проєкту ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA) канд. екон. наук Катерини Крикуненко взяли участь в навчально-тренінговому заході на тему «AKIS: огляд системи передачі знань та інновацій. Як розробити стратегію та дорожню карту AKIS – виклики та рішення для робочої групи з AKIS на національному рівні та у пілотних областях». Захід проводився в рамках серії навчальних та інформаційних заходів з питань аграрного та сільського розвитку, організованих проєктом ЄС «Інституційна та політична реформа дрібномасштабного сільського господарства в Україні» (IPRSA) у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України та іншими проєктами міжнародної технічної допомоги в Україні.
Сьогодні агробізнес потребує підвищення власної обізнаності щодо можливостей та потенційних ризиків ведення прибуткової господарської діяльності, а сільське населення – допомоги у подоланні психологічних бар’єрів при прийнятті рішень щодо переходу до офіційного бізнесу. Особливо це актуально через воєнний стан в нашій державі та для відродження економіки України у післявоєнний період. Очевидною є необхідність посилення спроможності комунікаційних процесів на регіональному рівні, що дозволило б скоротити час, який витрачається виробниками як на отримання необхідної базової інформації, так і на їх залучення до ланцюга використання та застосування знань та інновацій у сільському господарстві та взаємопов’язаних сферах.
Основна мета тренінгу – ознайомлення представників органів виконавчої влади усіх рівнів, органів місцевого самоврядування, сільськогосподарських дорадників, представників наукової та освітньої спільноти з базовою інформацією щодо створення та діяльності Системи передачі сільськогосподарських знань та інновацій (AKIS), її розвиток через реалізацію пілотних проєктів в окремих регіонах, а також завдання для України при розробці дорожньої карти та концептуального документа на основі кращих практик Європейського Союзу через активізацію діяльності відповідної робочої групи. Ведуться перемовини з науковцями кафедри щодо їх участі в робочій групі у Львівській області – одній з пілотних для реалізації даної програми, завданням якої є створення дієздатної системи трансферу знань та інновацій з відповідною вертикаллю, яка забезпечить фермерів та сільське населення необхідною інформацією, а також методів впровадження новітніх технологій.